Πιάτσα

Πιάτσα

Τα τελευταία...

Καζούρα

Καζούρα

Δεν πρόκειται ποτέ...

Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε...

30

30

Εκείνη η στιγμή, πέντε...

Κεφτέδες

Κεφτέδες

Θυμάμαι που ξάπλωνα...

Τίτλος

Τίτλος

Το αρχείο που...

Τόλιος

Τόλιος

Δεν μπορούσαμε να...

Μηδέν

Μηδέν

Πόσο έτοιμοι...

Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας...

Ωράρια

Ωράρια

Πέρσι είχα κάνει...

Γιαμάχα

Γιαμάχα

Η τριμελής επιτροπή...

Συνταγή

Συνταγή

Δεν είναι εύκολο...

 • Πιάτσα

  Πιάτσα

  Wednesday, 13 December 2017 12:20
 • Καζούρα

  Καζούρα

  Tuesday, 12 December 2017 14:12
 • Ξυστό

  Ξυστό

  Friday, 08 December 2017 15:10
 • 30

  30

  Wednesday, 06 December 2017 20:22
 • Κεφτέδες

  Κεφτέδες

  Saturday, 02 December 2017 13:48
 • Τίτλος

  Τίτλος

  Friday, 01 December 2017 10:03
 • Τόλιος

  Τόλιος

  Wednesday, 29 November 2017 21:08
 • Μηδέν

  Μηδέν

  Wednesday, 29 November 2017 12:12
 • Τέρατα

  Τέρατα

  Monday, 27 November 2017 19:41
 • Ωράρια

  Ωράρια

  Monday, 20 November 2017 15:26
 • Γιαμάχα

  Γιαμάχα

  Thursday, 16 November 2017 20:25
 • Συνταγή

  Συνταγή

  Thursday, 16 November 2017 00:23

isovitis2016Δεν ξέρω αν είμαι «ο μοναδικός μπλόγκερ που διαρκώς ψάχνει τρόπους να μειώνει το κοινό του», όπως με χαρακτηρίζει ένας φίλος μου. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι, πώς να το ξέρω. Αλλά είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή έχω μια ζαλάδα στο κεφάλι αναλογιζόμενος ποιοι είναι αυτοί που διαβάζουν τα κείμενά μου. Και, διατηρώντας παράλληλα με το μπλογκ σελίδα στο Facebook, όποια απορία μπορεί να έχει κανείς λύνεται διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από τις κοινοποιήσεις. Ο Χριστός και η Παναγία, που λέει κι η μάνα μου.

Εντάξει, η εκτίμησή μου πως «στους 100 αναγνώστες μου, οι 99 απλώς μπαίνουν στο Facebook μου για να διαβάζουν τα σχόλια από κάτω και ο 1 για να διαβάσει το κείμενο» ίσως να είναι τραβηγμένη, αλλά μέχρι να τη διαψεύσει κάποιος εγώ θα συνεχίζω να την υποστηρίζω. Για κάθε 5.000 αναγνώστες μιας κοινοποίησης στο φουμπού θα υπάρχουν 50 αναγνώστες που πραγματικά θέλουν να διαβάσουν όσα περίεργα συμβαίνουν στο μυαλό μου, όπως αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό χαρτί. Στατιστικά, τόσοι διαβάζουν κάθε ανάρτηση, πέντε χιλιάδες άνθρωποι, κατά μέσο όρο. Ας τους κάνουμε πενήντα. Κάθε αρχή και εύκολη.

Στους πέντε χιλιάδες αναγνώστες περιλαμβάνονται κατηγορίες ανθρώπων που πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι σκατά ενδιαφέρον βρίσκουν στα δικά μου γραπτά και χάνουν την ώρα τους διαβάζοντας αυτόνα τον Ισοβίτη τι μαλακίες γράφει πάλι, να πούμε. Ανατριχιάζω σκεπτόμενος πως είναι και δικός μου αναγνώστης κάποιος που έχει γράψει σε αθλητικό μπλογκ «να περάσει, δε βρίζω», κάποιος που πληρώνει από την τσέπη του χρήματα στο περίπτερο για να αγοράσει, για παράδειγμα, την εφημερίδα «Arena», κάποιος που παίρνει στα ραδιόφωνα να πει τη γνώμη του «για το καλό του ΠΑΟΚ», κάποιος που τη μισή του μέρα την περνάει σερφάροντας σε κάθε είδηση που του σερβίρει ο στημένος αρουδούλης, κάποιος που έχει φτιάξει γνώμη για κάθε παράγοντα του ΠΑΟΚ συνθέτοντας κομμάτια από την αρθρογραφία των ρεπόρτερ και έπειτα ψάχνει πεδία να την επιβάλει ως δική του.

Στους πέντε χιλιάδες αναγνώστες περιλαμβάνονται επίδοξοι Παοκάρχες με δικές τους «κλειστές» ή «ανοιχτές» θερμοκηπιακές σελίδες στο Facebook όπου αγορεύουν με κύριο άξονα το «εμένα θα ακούτε» και από κάτω τα χειροκροτήματα τους αυξάνουν την αρρωστημένη λίμπιντο, οπαδογράφοι που παίρνουν μάτι για να μετρήσουν τις αντιδράσεις από φωνές που είναι αντίθετες ή εντελώς διαφορετικές από τη δική τους, οπαδοί άλλων ομάδων που καραδοκούν για τον αβάσιμο κακό λόγο ενός ντεμέκ διάσημου Παοκτσή προς τους συλλόγους που υποστηρίζουν και να βρίσουν καμιά ντεμέκ διάσημη μάνα, βδέλλες και παράσιτα που σε κάθε ευκαιρία παίζουν με τις λέξεις προσπαθώντας να μειώσουν τη δύναμη των δικών μου, καταφανώς στημένοι που ματαίως κάθε τόσο επιχειρούν να μου κλάσουν τ’ αρχίδια παρουσιάζοντάς με ως ανήκοντα σε οποιαδήποτε ασπρόμαυρη κοινωνική ομάδα, άρα και τα κείμενά μου ταγμένα σε κάποιο σκοπό, αναλόγως το χέρι που ταΐζει την τσέπη ή τη ματαιοδοξία τους.

Ένας ανόητος έγραψε «Ισοβίτη, τελικά όλα για τα λάικ τα κάνεις». Όσοι με παρακολουθούν συστηματικά και από την αρχή ήδη έχουνε σκάσει χαμόγελο. Πριν λίγο καιρό κάποιος ζήτησε να τα αγοράσει αυτά τα λάικ, κοντά 10.000 -δε ρώτησα τιμή, κρίμα, θα έβγαζα εύκολο χρήμα για μια σελίδα που έκλεισα ένα λεπτό μετά τη βλακεία που έγραψε το μπερδεμένο Παοκτσάκι.

Η σύγχρονη αναγνωστική κουλτούρα επιβάλλει το Facebook ως βασικό αναλόγιο για να έρθεις σε επαφή με το κοινό σου. Αλλά εγώ δε θέλω να έρθω σε επαφή με κανένα κοινό παρά να αδειάζω το μυαλό μου και να κάνω αυτοψυχανάλυση, συνεπώς αυτές οι μοντερνιές με τα social media και το Facebook και το Twitter μάλλον ήταν λάθος κίνηση που τη χρεώνομαι εγώ. Στα παπάρια μου η όποια «απήχηση» ή «επιρροή» ή οτιδήποτε έχει να κάνει με το να με ανακηρύσσει κάποιος ως «παράγοντα» της Παοκτσήδικης κυβερνοκερκίδας. Η θέση μου είναι στο πέταλο, η καρδιά μου χτυπάει ανάμεσα στα άλλα πονεμένα μυαλά που έτυχε να γεννηθούν τον ίδιο καιρό μ’ εμένα, αλλά κι αυτούς που ακολούθησα κι αυτούς που ακολουθούν τη δική μου γενιά με τη σειρά τους. Όλα τα υπόλοιπα, τις ταμπέλες και τα συνωμοσιολογικά και κάθε προσπάθεια να δοθεί δεύτερη ανάγνωση σε όσα γράφονται στο παρόν μπλογκ μπορείς να τα βάλεις στον κώλο σου, όπως είσαι στημένος στα τέσσερα και γλείφεις τα κοκαλάκια που σου πετάνε. Πάρ’ το απόφαση, δεν είμαι σαν εσένα, ξεκόλλα.

Γουρλού

Γουρλού

Έκανα στην άκρη σήμερα, έμεινα σπίτι να προσέχω τα παιδιά, έφυγε η Άννα να φέρει το τρίποντο με τη Β ...

Read more
Φωτάκια

Φωτάκια

Φορούσε πόσο καιρό η κόρη μου αυτά τα σαχλαμαρίστικα παιδικά παπούτσια με τα φωτάκια που αναβοσβήνου ...

Read more
Άντε

Άντε

Την ώρα που όλοι βλέπαμε το ίδιο έργο. Την ώρα που παρακολουθούσαμε, σε ζωντανή μετάδοση, τον ίδιο ε ...

Read more
Ρόλφι

Ρόλφι

Επειδή χρέος μας είναι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε κάθε ευκαιρία, θεωρώ πως έφτασε η ώρ ...

Read more
Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη

ΠΑΟΚ-Γκινγκάμπ 1-2. Εκτέλεση πέναλτι σε ευρωπαϊκό ματς στην Τούμπα, με το σκορ 0-1, σε αγώνα που με ...

Read more
Πεντακοσάρικο

Πεντακοσάρικο

Πριν λίγες μέρες έλα&b ...

Read more
Φόρθνετ

Φόρθνετ

Δευτέρα πρωί με παίρνει ο Ζ να πάρω εισιτήρια για το γάβρο. Δευτέρα βράδυ το ακυρώνει, μπα, δε θα ‘ρ ...

Read more
Αναπάντητο

Αναπάντητο

Πέρσι στο φιλικό με μ&i ...

Read more
Αντιπαλότητα

Αντιπαλότητα

17 Ιανουαρίου 1960, ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΚ στο Χαριλάου. Με το σκορ στο 2-1, ο διαιτητής σφυρίζει ...

Read more
Ράλι

Ράλι

Μας κυνηγούσε, ο μπαγάσας, μέχρι το Λευκό Πύργο. Μπορεί και περισσότερο, αλλά κάπου εκεί τον χάσαμε. ...

Read more
Νερό

Νερό

Ο μπαρμπα-Γκαμπριέλ &alp ...

Read more
Έξω

Έξω

Τελικά, ξεπεράστηκε κάθε ιστορικό προηγούμενο. Η πιο φασιστική, η πιο απροσδόκητα αυταρχική απόφαση ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.