Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε...

30

30

Εκείνη η στιγμή, πέντε...

Κεφτέδες

Κεφτέδες

Θυμάμαι που ξάπλωνα...

Τίτλος

Τίτλος

Το αρχείο που...

Τόλιος

Τόλιος

Δεν μπορούσαμε να...

Μηδέν

Μηδέν

Πόσο έτοιμοι...

Τέρατα

Τέρατα

Τα τέρατα μας...

Ωράρια

Ωράρια

Πέρσι είχα κάνει...

Γιαμάχα

Γιαμάχα

Η τριμελής επιτροπή...

Συνταγή

Συνταγή

Δεν είναι εύκολο...

Συλλφίλ

Συλλφίλ

Μπορεί η οπαδική...

Κλειδαράς

Κλειδαράς

Κάποια στιγμή μέσα...

 • Ξυστό

  Ξυστό

  Friday, 08 December 2017 15:10
 • 30

  30

  Wednesday, 06 December 2017 20:22
 • Κεφτέδες

  Κεφτέδες

  Saturday, 02 December 2017 13:48
 • Τίτλος

  Τίτλος

  Friday, 01 December 2017 10:03
 • Τόλιος

  Τόλιος

  Wednesday, 29 November 2017 21:08
 • Μηδέν

  Μηδέν

  Wednesday, 29 November 2017 12:12
 • Τέρατα

  Τέρατα

  Monday, 27 November 2017 19:41
 • Ωράρια

  Ωράρια

  Monday, 20 November 2017 15:26
 • Γιαμάχα

  Γιαμάχα

  Thursday, 16 November 2017 20:25
 • Συνταγή

  Συνταγή

  Thursday, 16 November 2017 00:23
 • Συλλφίλ

  Συλλφίλ

  Wednesday, 15 November 2017 15:06
 • Κλειδαράς

  Κλειδαράς

  Tuesday, 14 November 2017 13:14

nasos1Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο εννιάχρονος Νάσος διαθέτει πολύ μυαλό και πολύ μαλλί. Κι αν το πολύ μυαλό δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο, καθώς η νέα γενιά είναι βελτιωμένο μοντέλο της προηγούμενης, άρα ούτως ή άλλως τα παιδιά μας θα βγαίνουν πιο έξυπνα, το πολύ μαλλί είναι που με παραξένεψε εξαρχής, από τη μέρα που τον είχα γνωρίσει. Πραγματική Θεωρία της Εξέλιξης, από πατέρα σε γιο.

Ο Νάσος, πέρα από συνεπέστατο Παοκτσάκι που δεν χάνει ματς της ομάδας μπάσκετ, βρίσκεται, λόγω ηλικίας, στην περίοδο της εσωτερικής αναζήτησης και των μεγάλων ερωτημάτων. Όχι όπως η δική μου, που το μόνο που ρωτάει είναι «μπαμπά, γιατί χάνουμε πάλι» και «μπαμπά, γιατί έχει τρία λαμπάκια στο δικό μας σκορ αφού ποτέ δε θα βάλουμε εκατό πόντους», όχι, ο Νάσος έχει απορίες σημαντικές και καθοριστικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός πώς θα τον χειριστείς. Ειδικά αν πεις καμιά κοτσάνα και δεν τον καλύψεις, είναι ικανός να σε ρωτάει συνεχώς μέχρι να ικανοποιηθεί από την απάντηση, όπως συνέβη με τις φόρμες του Σοφοκλή τον τελευταίο καιρό. «Γιατί ο Σοφοκλής δεν φοράει ίδιες φόρμες με την υπόλοιπη ομάδα»; Είπαμε μία κοτσάνα, είπαμε δεύτερη, την τρίτη φορά που ρώτησε είπαμε την αλήθεια: «Δεν έχουν στο νούμερό του». Από τότε δεν ξαναρώτησε.

Προχθές, πριν το παιχνίδι με τον Κόροιβο, μας είχαν πιάσει εμάς τους μεγάλους οι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ρε λες να το δώσουμε το ματς σήμερα και να ξεφτιλιστούμε, λες να βγούμε έβδομοι-όγδοοι και να παίξουμε πλέι-οφ με κανέναν Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό καλύτερα, να πάει στο διάολο η χρονιά που μας έχει βγάλει τα έντερα φέτος, λες να βάλουμε στην πλούσια συλλογή μας άλλη μία ξεφτίλα που μας λείπει το όνομα «Κόροιβος» δίπλα σε όλες τις άλλες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τέτοια συζητούσαμε, με ενδιάμεσα διαλείμματα για τα κλασικά «ρε θυμάσαι τον Κινγκ, τι παικταράς ο Μπέρι, ο Σάβιτς πού χάθηκε, α, εκεί είναι ο Γιαννούλης με τον Ρεντζιά». Και μας την πέφτει ο Νάσος πάνω στη σοβαρή μας την κουβέντα και μας στέλνει αδιάβαστους.

«Θέλω να μου πείτε ποια χρονολογία γεννήθηκε ο Θεός». Πάγωσε το ακροατήριο, τι του λες τώρα. Πιάνει ο πατέρας του, που είναι και σπουδαγμένος άνθρωπος και τα ξηγεί ωραία, σκέφτεται να του το φέρει θεολογικά, να του το φέρει κυνικά, να του πει αυτό που πραγματικά πιστεύει για τον Θεό ή να το πλασάρει γλυκά, λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, δεν τα κατάφερε. Έρχεται σε μένα. «Εσύ ξέρεις ποια χρονολογία γεννήθηκε ο Θεός»; Ήμουν στο κυλικείο και περίμενα το φραπέ, οπότε πού μυαλό να σκεφτώ, πέταξα ένα «θέλεις ακριβή ημερομηνία ή μόνο το έτος» για να κερδίσω λίγο χρόνο. Ήρθε ο φραπές, ανακάτεψα, ρούφηξα, πήραν τα πιστόνια στον εγκέφαλο να δουλεύουν, ζήτησα διευκρινίσεις. «Όχι, απλή είναι η ερώτηση, θέλω να μου πεις ποιο έτος γεννήθηκε ο Θεός». Του λέω «το έτος Μηδέν εννοείς», μου λέει «όχι». «Α, εννοείς το έτος 1, δηλαδή το πρώτο έτος που υπήρξε, μόλις γεννήθηκε ο Χριστός», «μα όχι», μου λέει, «α, δε μας κάνει ο Χριστός, τον Θεό θέλουμε, Αγία Τριάδα ομοούσια και τα λοιπά. Με κοιτάει ο καψερός, θα σκεφτόταν «ρε τι μας λέει τούτος, πιο πολύ μας μπερδεύει παρά μας λύνει τις απορίες.

Έριξα κι άλλη σκέψη, πραγματικά, ήταν σημαντική η στιγμή για τον πιτσιρικά. Μια λάθος φράση μου μπορεί να τον σημάδευε για πάντα, δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά. Θα έχει το τραύμα από «τότε που ο κύριος Νίκος μου είχε πει πως ο Θεός δεν υπάρχει επειδή δεν ήξερε πότε γεννήθηκε» και η αλήθεια είναι πως το σκέφτηκα και αυτό, να πω «δεν υπάρχει Θεός» για να ξεμπερδεύω, αλλά κρατήθηκα. «Για το Μπιγκ-Μπανγκ θα εννοείς τώρα», έριξα την πετονιά μπας και κοντεύω. «Το ποιο», ρώτησε ο Νάσος, οπότε κέρδισα κι άλλο χρόνο, να φτάσουμε μέχρι τον πατέρα του να τον ξεφορτωθώ, να πάρει την ευθύνη ο γονιός για κάτι τόσο σημαντικό, δε θα διαμορφώσουμε τώρα εμείς το χαρακτήρα του Νάσου έτσι ανεύθυνα, έχουμε και δικά μας παιδιά να πείσουμε αν υπάρχει Θεός ή όχι και πότε γεννήθηκε. «Να σου πω την απάντηση», με ξαφνιάζει ο μικρός. «Δηλαδή την ξέρεις την απάντηση; Α, με ρωτάς για να δεις αν το ξέρω κι εγώ, όχι να σου το πω που δεν το ξέρεις εσύ». Κουνάει το κεφάλι, «ναι, εγώ το ξέρω, ήθελα να δω αν το ξέρεις εσύ». «Και πότε γεννήθηκε ο Θεός, ρε Νάσο, για πες μας να το μάθουμε κι εμείς». «Κύριε Νίκο», γελάει και το απολαμβάνει, «ο Θεός γεννήθηκε το 1926».

Χρέος

Χρέος

Το πρώτο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της χρονιάς είναι πραγματικά ενδιαφέρον. ...

Read more
Ξεκολλάτε

Ξεκολλάτε

Κάθε μου μέρα ξεκινάει και τελειώνει ανάμεσα στις τρεις μου γυναίκες. Γέλια, φωνές, γκρίνιες, κλάματ ...

Read more
Τρoπαιοθήκη

Τρoπαιοθήκη

Δεν έχω πάει ούτε μια φορά στο γήπεδο για να «στηρίξω» μία ομάδα ή ένα αγωνιστικό τμήμα του ΠΑΟΚ. Πο ...

Read more
Δεύτερο

Δεύτερο

Το σχέδιο ήταν οργα&nu ...

Read more
Σέλφι

Σέλφι

Τώρα εμείς της γενιάς μας ακούμε λολ και μένσιον και σέλφι και δεν έχουμε ιδέα τι εννοούν τα παιδιά. ...

Read more
0012

0012

Κι όμως, όχι απλώς φέραμ ...

Read more
Ονομαστικό

Ονομαστικό

Όλοι πιστεύουν πως τους τρώει η γκαντεμιά. Στέκονται σε μια ουρά, προχωράει η άλλη. Πηγαίνουν για μπ ...

Read more
Ανάλυση

Ανάλυση

Τελικός ΑΕΚ-Ολυμ& ...

Read more
Κεκλεισμένων

Κεκλεισμένων

Το πιο ηλίθιο μέτρο &ta ...

Read more
Ερασιτεχνισμοί

Ερασιτεχνισμοί

Ήμουν πιτσιρικάς όταν ένα συμβάν με οδήγησε να απομυθοποιήσω τους επαγγελματίες ζητιάνους και τα προ ...

Read more
Κλίκμπεϊτ

Κλίκμπεϊτ

Κάποια στιγμή χθες &tau ...

Read more
Ρούμπικ

Ρούμπικ

Δεν ήμουνα στα καλά ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.