Ψυχές

Ψυχές

Στις 8...

Νύχτα

Νύχτα

Οι ανακοινώσεις...

Μαχαίρι

Μαχαίρι

Βγήκα με το...

Ροναλντίνιο

Ροναλντίνιο

Ο όρος...

Ντουκαντάμ

Ντουκαντάμ

Η δεύτερη...

Τζιμάκος

Τζιμάκος

Η πρώτη φορά ήταν με τον...

Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του...

Αντικειμενικός

Αντικειμενικός

«Ναι, αλλά για το...

Κυρπαντελής

Κυρπαντελής

Στις 20 Αυγούστου 2015...

Τέλειο

Τέλειο

Τη μέρα που αγόρασα...

2017

2017

3 Ιανουαρίου,...

Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος,...

 • Ψυχές

  Ψυχές

  Thursday, 08 February 2018 10:29
 • Νύχτα

  Νύχτα

  Wednesday, 24 January 2018 22:16
 • Μαχαίρι

  Μαχαίρι

  Friday, 19 January 2018 12:02
 • Ροναλντίνιο

  Ροναλντίνιο

  Thursday, 18 January 2018 17:06
 • Ντουκαντάμ

  Ντουκαντάμ

  Wednesday, 17 January 2018 13:59
 • Τζιμάκος

  Τζιμάκος

  Saturday, 13 January 2018 23:55
 • Σχολή

  Σχολή

  Saturday, 13 January 2018 22:15
 • Αντικειμενικός

  Αντικειμενικός

  Sunday, 07 January 2018 15:23
 • Κυρπαντελής

  Κυρπαντελής

  Thursday, 04 January 2018 16:57
 • Τέλειο

  Τέλειο

  Sunday, 31 December 2017 23:26
 • 2017

  2017

  Sunday, 31 December 2017 10:52
 • Κάλαντα

  Κάλαντα

  Sunday, 31 December 2017 10:30

nasos1Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο εννιάχρονος Νάσος διαθέτει πολύ μυαλό και πολύ μαλλί. Κι αν το πολύ μυαλό δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο, καθώς η νέα γενιά είναι βελτιωμένο μοντέλο της προηγούμενης, άρα ούτως ή άλλως τα παιδιά μας θα βγαίνουν πιο έξυπνα, το πολύ μαλλί είναι που με παραξένεψε εξαρχής, από τη μέρα που τον είχα γνωρίσει. Πραγματική Θεωρία της Εξέλιξης, από πατέρα σε γιο.

Ο Νάσος, πέρα από συνεπέστατο Παοκτσάκι που δεν χάνει ματς της ομάδας μπάσκετ, βρίσκεται, λόγω ηλικίας, στην περίοδο της εσωτερικής αναζήτησης και των μεγάλων ερωτημάτων. Όχι όπως η δική μου, που το μόνο που ρωτάει είναι «μπαμπά, γιατί χάνουμε πάλι» και «μπαμπά, γιατί έχει τρία λαμπάκια στο δικό μας σκορ αφού ποτέ δε θα βάλουμε εκατό πόντους», όχι, ο Νάσος έχει απορίες σημαντικές και καθοριστικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός πώς θα τον χειριστείς. Ειδικά αν πεις καμιά κοτσάνα και δεν τον καλύψεις, είναι ικανός να σε ρωτάει συνεχώς μέχρι να ικανοποιηθεί από την απάντηση, όπως συνέβη με τις φόρμες του Σοφοκλή τον τελευταίο καιρό. «Γιατί ο Σοφοκλής δεν φοράει ίδιες φόρμες με την υπόλοιπη ομάδα»; Είπαμε μία κοτσάνα, είπαμε δεύτερη, την τρίτη φορά που ρώτησε είπαμε την αλήθεια: «Δεν έχουν στο νούμερό του». Από τότε δεν ξαναρώτησε.

Προχθές, πριν το παιχνίδι με τον Κόροιβο, μας είχαν πιάσει εμάς τους μεγάλους οι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ρε λες να το δώσουμε το ματς σήμερα και να ξεφτιλιστούμε, λες να βγούμε έβδομοι-όγδοοι και να παίξουμε πλέι-οφ με κανέναν Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό καλύτερα, να πάει στο διάολο η χρονιά που μας έχει βγάλει τα έντερα φέτος, λες να βάλουμε στην πλούσια συλλογή μας άλλη μία ξεφτίλα που μας λείπει το όνομα «Κόροιβος» δίπλα σε όλες τις άλλες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τέτοια συζητούσαμε, με ενδιάμεσα διαλείμματα για τα κλασικά «ρε θυμάσαι τον Κινγκ, τι παικταράς ο Μπέρι, ο Σάβιτς πού χάθηκε, α, εκεί είναι ο Γιαννούλης με τον Ρεντζιά». Και μας την πέφτει ο Νάσος πάνω στη σοβαρή μας την κουβέντα και μας στέλνει αδιάβαστους.

«Θέλω να μου πείτε ποια χρονολογία γεννήθηκε ο Θεός». Πάγωσε το ακροατήριο, τι του λες τώρα. Πιάνει ο πατέρας του, που είναι και σπουδαγμένος άνθρωπος και τα ξηγεί ωραία, σκέφτεται να του το φέρει θεολογικά, να του το φέρει κυνικά, να του πει αυτό που πραγματικά πιστεύει για τον Θεό ή να το πλασάρει γλυκά, λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, δεν τα κατάφερε. Έρχεται σε μένα. «Εσύ ξέρεις ποια χρονολογία γεννήθηκε ο Θεός»; Ήμουν στο κυλικείο και περίμενα το φραπέ, οπότε πού μυαλό να σκεφτώ, πέταξα ένα «θέλεις ακριβή ημερομηνία ή μόνο το έτος» για να κερδίσω λίγο χρόνο. Ήρθε ο φραπές, ανακάτεψα, ρούφηξα, πήραν τα πιστόνια στον εγκέφαλο να δουλεύουν, ζήτησα διευκρινίσεις. «Όχι, απλή είναι η ερώτηση, θέλω να μου πεις ποιο έτος γεννήθηκε ο Θεός». Του λέω «το έτος Μηδέν εννοείς», μου λέει «όχι». «Α, εννοείς το έτος 1, δηλαδή το πρώτο έτος που υπήρξε, μόλις γεννήθηκε ο Χριστός», «μα όχι», μου λέει, «α, δε μας κάνει ο Χριστός, τον Θεό θέλουμε, Αγία Τριάδα ομοούσια και τα λοιπά. Με κοιτάει ο καψερός, θα σκεφτόταν «ρε τι μας λέει τούτος, πιο πολύ μας μπερδεύει παρά μας λύνει τις απορίες.

Έριξα κι άλλη σκέψη, πραγματικά, ήταν σημαντική η στιγμή για τον πιτσιρικά. Μια λάθος φράση μου μπορεί να τον σημάδευε για πάντα, δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά. Θα έχει το τραύμα από «τότε που ο κύριος Νίκος μου είχε πει πως ο Θεός δεν υπάρχει επειδή δεν ήξερε πότε γεννήθηκε» και η αλήθεια είναι πως το σκέφτηκα και αυτό, να πω «δεν υπάρχει Θεός» για να ξεμπερδεύω, αλλά κρατήθηκα. «Για το Μπιγκ-Μπανγκ θα εννοείς τώρα», έριξα την πετονιά μπας και κοντεύω. «Το ποιο», ρώτησε ο Νάσος, οπότε κέρδισα κι άλλο χρόνο, να φτάσουμε μέχρι τον πατέρα του να τον ξεφορτωθώ, να πάρει την ευθύνη ο γονιός για κάτι τόσο σημαντικό, δε θα διαμορφώσουμε τώρα εμείς το χαρακτήρα του Νάσου έτσι ανεύθυνα, έχουμε και δικά μας παιδιά να πείσουμε αν υπάρχει Θεός ή όχι και πότε γεννήθηκε. «Να σου πω την απάντηση», με ξαφνιάζει ο μικρός. «Δηλαδή την ξέρεις την απάντηση; Α, με ρωτάς για να δεις αν το ξέρω κι εγώ, όχι να σου το πω που δεν το ξέρεις εσύ». Κουνάει το κεφάλι, «ναι, εγώ το ξέρω, ήθελα να δω αν το ξέρεις εσύ». «Και πότε γεννήθηκε ο Θεός, ρε Νάσο, για πες μας να το μάθουμε κι εμείς». «Κύριε Νίκο», γελάει και το απολαμβάνει, «ο Θεός γεννήθηκε το 1926».

Τούρτα

Τούρτα

Όποιος θυμάται έναν π& ...

Read more
Ποδόσφαιρο-2015

Ποδόσφαιρο-2015

Προσωπική Ανασκόπηση: 15 πράγματα που θα θυμάμαι από την ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ το 2015. ...

Read more
Καράβι

Καράβι

Στις αρχές της περιόδου 1992-1993 η κόντρα του κόσμου με τον Θωμά είχε αρχίσει να εντείνεται. ...

Read more
Σχολή

Σχολή

Η ομιλία του «Στρα&ta ...

Read more
Κάμπριο

Κάμπριο

Όποια ιστορία και ν&alpha ...

Read more
Γουλιά

Γουλιά

Πέρασαν τρία χρόνια από &ta ...

Read more
Προπονητής

Προπονητής

Τι κάνει πάλι ο κοιμ&iot ...

Read more
2017-2018

2017-2018

Τα αποτελέσματα, ο&io ...

Read more
Αυτοκόλλητο

Αυτοκόλλητο

Συζητούσανε όλοι &ga ...

Read more
Πεντακοσάρικο

Πεντακοσάρικο

Πριν λίγες μέρες έλα&b ...

Read more
Πατάρι

Πατάρι

Έχεις τον πόνο σου &alpha ...

Read more
Ραδιόφωνο

Ραδιόφωνο

Το κουδούνι της πόρτας διαπέρασε το κεφάλι του σαν τρυπάνι. Άνοιξε για λίγο τα μάτια, τεντώθηκε, γύρ ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.