Αντικοινωνικός

Αντικοινωνικός

Νιώθεις αυτό που...

Αλέξανδρε

Αλέξανδρε

Αγαπητέ Αλέξανδρε,...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Non-Fiction

Non-Fiction

Μας κατέστρεψε το...

Ακρωτηριασμένος

Ακρωτηριασμένος

Βγαίνω από μία...

Ολιγαρκής

Ολιγαρκής

Ο κ. Γεώργιος...

Πυροτεχνουργός

Πυροτεχνουργός

Ο ταμίας ζήτησε...

Διαπλοκή

Διαπλοκή

Η ανάλυση των...

Ρεύμα

Ρεύμα

Όλος ο σύγχρονος...

Προσκυνητές

Προσκυνητές

Έχω μερικούς...

Τότε

Τότε

«Ποιο ποδόσφαιρο...

Σκόρπια

Σκόρπια

Στα...

 • Αντικοινωνικός

  Αντικοινωνικός

  Tuesday, 17 April 2018 13:40
 • Αλέξανδρε

  Αλέξανδρε

  Monday, 16 April 2018 02:23
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Wednesday, 11 April 2018 15:50
 • Non-Fiction

  Non-Fiction

  Monday, 09 April 2018 01:30
 • Ακρωτηριασμένος

  Ακρωτηριασμένος

  Thursday, 29 March 2018 23:32
 • Ολιγαρκής

  Ολιγαρκής

  Sunday, 25 March 2018 19:39
 • Πυροτεχνουργός

  Πυροτεχνουργός

  Thursday, 22 March 2018 13:10
 • Διαπλοκή

  Διαπλοκή

  Wednesday, 21 March 2018 11:42
 • Ρεύμα

  Ρεύμα

  Tuesday, 20 March 2018 23:32
 • Προσκυνητές

  Προσκυνητές

  Monday, 19 March 2018 19:59
 • Τότε

  Τότε

  Monday, 12 March 2018 22:21
 • Σκόρπια

  Σκόρπια

  Monday, 12 March 2018 00:26

racism1Το Πρωτάθλημα Super League διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους που είναι δημοσιευμένοι στην «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ “SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ” ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016».

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να αντιληφθείς πως το πρωτάθλημα διεξάγεται κατά παράβαση πλήθους των όρων και των διατάξεων που περιλαμβάνει η σχετική προκήρυξη -ούτε χρειάζεται να είσαι Υφυπουργός Αθλητισμού για να βρεις τον τρόπο να διακόψεις/ακυρώσεις αυτό το τσίρκο. Μια απλή ανάγνωση της προκήρυξης αρκεί για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης και ειδικότερα αυτός που έχει ξοδέψει χρήματα για να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, είτε ως θεατής, είτε ως παίκτης Στοιχήματος ΟΠΑΠ, πως η σαπίλα είναι απερίγραπτη. Προσωπικά, αν είχα τους πόρους, θα κυνηγούσα μέχρι και τον τελευταίο απατεώνα που έχει υπογράψει ώστε να παρέχονται οι σχετικές άδειες για να διεξάγεται ένα από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα της Ευρώπης -αλλά δεν τους έχω.

Το πιο απλό, δηλαδή το 2.9.5 πως «το 1/4 τουλάχιστον των καθημένων θέσεων του γηπέδου πρέπει να είναι στεγασμένο» ακυρώνει τα περισσότερα γήπεδα όπου διεξάγονται αγώνες για τη Super League. Λιβαδειά, Ξάνθη, Ιωάννινα, Περιβόλια, Αγρίνιο, Βέροια, Περιστέρι, Τρίπολη, Κομοτηνή, Νέα Σμύρνη, Καυτανζόγλειο, ΟΑΚΑ, Λεωφόρος, Τούμπα, Καραϊσκάκη, Μυτιλήνη -όλα αυτά τα γήπεδα έχουν «το 1/4 τουλάχιστον στεγασμένο», σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Κάποιος έχει σφραγίσει και υπογράψει πως ισχύει κάτι τέτοιο, ώστε να δοθεί η άδεια διεξαγωγής για τους αγώνες. Υπάρχουν ονοματεπώνυμα των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών που έχουν δώσει άδειες λειτουργίας για κάθε γήπεδο, των Πολιτικών Μηχανικών, των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, υπάρχουν τα πάντα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ονοματεπώνυμο του ανθρώπου που υπέγραψε πως «το 1/4 είναι στεγασμένο». Και το «αποχωρητήρια με λεκάνη για όλους τους θεατές και των δύο φύλων, καθώς και ουρητήρια, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε τμήμα του γηπέδου, με αναλογία μια λεκάνη ανά 200 θεατές και ένα ουρητήριο ανά 125 θεατές». Έχει πολλά ωραία και κωμικοτραγικά η προκήρυξη.

racism2Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι η γραφική απεικόνιση των απαγορευμένων ρατσιστικών συμβόλων («επείγουσα απομάκρυνση κάθε ρατσιστικής επιγραφής από το γήπεδο»), ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Επισήμως, βάσει της προκήρυξης, πρέπει να «απομακρύνεται επειγόντως» από το γήπεδο το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, καθώς σημειώνεται πως «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα στην Ελλάδα», ο Κέλτικος Σταυρός, οι Σβάστικες, αλλά και η Νεκροκεφαλή των SS, που «χρησιμοποιείται πλέον (μεταξύ άλλων) από την οργάνωση Combat 18, μια διεθνή νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση» -αλλά στις κερκίδες της Θύρας 4 στην Τούμπα και της Θύρας 7 στο Καραϊσκάκη, τουλάχιστον, που προσωπικά έχω δει να απλώνονται πανιά που την περιέχουν, μια χαρά καμαρώνει η Νεκροκεφαλή των SS, εδώ και χρόνια. Αν, όμως, σηκωθεί κανένα σύνθημα εναντίον του Μαρινάκη ή της ΕΠΟ ή του Υπουργού, ο αγώνας διακόπτεται και ο διαιτητής αρνείται να συνεχίσει «αν δεν κατεβεί το πανό».

Χαράμι

Χαράμι

Κοινός τόπος των ανώρ&i ...

Read more
Τούβλα

Τούβλα

Ξυπνάς κάθε πρωί με το άγχος τι μαλακία θα διαβάσεις πάλι και πόσο ρεζίλι θα γίνεις ως Παοκτσής. ...

Read more
Κάλαντα

Κάλαντα

Ο στενός κύκλος, μι&al ...

Read more
Συμβολικό

Συμβολικό

Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ που θυμάμαι να είδα στη ζωή μου ήταν το ΠΑΟΚ-Πιερικός 2-1, τη χρονιά που πή ...

Read more
Kαρτ-ποστάλ

Kαρτ-ποστάλ

Στις 6 Μαΐου 1998 η εφημερίδα είχε ολοσέλιδη μία από τις πιο μαγικές φωτογραφίες που έχουν δει τα μά ...

Read more
Δώσε

Δώσε

Αυτός είναι ο Παοκτσής. Κερδίζει ήδη 5-1 τον Ολυμπιακό στις Σέρρες, κλέβει ο επιθετικός του την μπάλ ...

Read more
Αθωότητα

Αθωότητα

Αυτές τις άγιες ημέρες η ανάγκη για αυτοκάθαρση είναι δυνατότερη από ποτέ. Να ξεπλύνεις τις βρωμιές ...

Read more
Ξυστό

Ξυστό

Η εκδρομή είχε επισ ...

Read more
Ομάδες

Ομάδες

Έχει γίνει πλέον αγα&p ...

Read more
Πούλημα

Πούλημα

Στον τελικό του 2003 δεν είχα εισιτήριο. Ήταν να πάω, ήταν να μην πάω, περίεργη κατάσταση, τελικά δε ...

Read more
Αγκαλίτσες

Αγκαλίτσες

Για να μπορέσεις να μεταφέρεις στους κάτω των 30 το κλίμα της προ Κόκκαλη εποχής χρειάζεσαι μηχανή τ ...

Read more
Παστέλι

Παστέλι

Πάντα με γοήτευε η προέλευση των φράσεων που λέμε στην καθημερινότητα. Μια ζωή την ψάχνω όταν ακούω ...

Read more

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.