Θάνατος

Θάνατος

Όταν είσαι μικρός,...

Θεωρητικά

Θεωρητικά

Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ...

Αποχή

Αποχή

Η λέξη που ειπώθηκε...

Ψηλότερα

Ψηλότερα

Η υπόθεση είναι η...

Γκαλοπάρ

Γκαλοπάρ

Τον Οκτώβριο του 2016...

Δευτέρα

Δευτέρα

Γύριζα ξημερώματα...

Επιστροφές

Επιστροφές

Βγάζω τα σπασμένα...

Ένορκοι

Ένορκοι

Ένας φώναξε κάτι από...

Μικρότερος

Μικρότερος

Αναλύσεις,...

Φως

Φως

Εγώ δεν είχα τέτοια...

Βράχια

Βράχια

1 Οκτωβρίου 1992 - 1...

Χημεία

Χημεία

Το μεγαλύτερο πανί...

 • Θάνατος

  Θάνατος

  Friday, 20 October 2017 20:07
 • Θεωρητικά

  Θεωρητικά

  Friday, 20 October 2017 17:13
 • Αποχή

  Αποχή

  Friday, 20 October 2017 11:00
 • Ψηλότερα

  Ψηλότερα

  Thursday, 19 October 2017 15:11
 • Γκαλοπάρ

  Γκαλοπάρ

  Tuesday, 17 October 2017 13:57
 • Δευτέρα

  Δευτέρα

  Monday, 16 October 2017 11:33
 • Επιστροφές

  Επιστροφές

  Sunday, 15 October 2017 22:00
 • Ένορκοι

  Ένορκοι

  Wednesday, 11 October 2017 15:45
 • Μικρότερος

  Μικρότερος

  Sunday, 08 October 2017 16:01
 • Φως

  Φως

  Thursday, 05 October 2017 15:03
 • Βράχια

  Βράχια

  Sunday, 01 October 2017 13:44
 • Χημεία

  Χημεία

  Friday, 29 September 2017 15:13

anosopoiitikoΝα κάνουμε μια περίληψη προηγουμένων. Γεννήθηκα στην Καβάλα το 1975. Μετακόμισα με τη γυναίκα που με συντροφεύει από τότε στη Θεσσαλονίκη το 1994.

Πηγαίνω στον ΠΑΟΚ από το 1989, παντού, όπου μπορώ. Πολλές φορές δεν μπορώ -τις περισσότερες. Έχω δει από κοντά εκατοντάδες αγώνες του ΠΑΟΚ σε διάφορα αθλήματα, οι μισοί χρειάστηκαν ταξίδια, κοντινά ή μακρινά -όλα τα χιλιόμετρα που έχω κάνει αυτά τα 27 χρόνια είναι τα χιλιόμετρα δέκα ευρωπαϊκών εκδρομών για τουλάχιστον δέκα ανθρώπους που γνωρίζω. Κάποιοι τα έχουν κάνει σε μία χρονιά όλα αυτά που έχω κάνει εγώ σε 27 χρόνια.

Η φιλοσοφία μου γι’ αυτό που λέγεται «ΠΑΟΚ», μια λέξη που τη γράφω για πρακτικούς λόγους χωρίς τις τελείες, είναι το άθροισμα όλων των εμπειριών, των σκέψεων και των συναισθημάτων που έχω βιώσει από το πρώτο μου ταξίδι μέχρι και σήμερα. Και ανανεώνεται, εμπλουτίζεται καθημερινά. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως σκληροπυρηνικό ή πρωτόγονο, δέχομαι κάθε άποψη και υιοθετώ εύκολα κάτι όταν πραγματικά μου ανοίγει τα μάτια και προσθέτει μία ακόμα αλήθεια σ’ αυτές που έχω αποθηκευμένες. Όπως είναι λογικό, μία νέα παράμετρος ή ένα νέο στοιχείο δεν μπορούν να αλλοιώσουν μία φιλοσοφία που χτίστηκε επί τόσα χρόνια στα γήπεδα, στα ταξίδια, στους συνδέσμους, στα καφενεία, στους δρόμους, στα συνθήματα, στις πορείες, συνεπώς ακόμα και οι νέες αλήθειες που ενσωματώνω στη φιλοσοφία μου για τον ΠΑΟΚ δεν τη διαταράσσουν ουσιαστικά. Πιστεύω πως μέχρι να κλείσω τα μάτια δεν θα έχω πολύ διαφορετική άποψη για τον δικό μου ΠΑΟΚ από αυτή που έχω σήμερα -η οποία, πάνω-κάτω, είναι ίδια τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Αυτό που έχω μάθει καλά στα δύο τρίτα της ζωής μου που τα ζω με ασπρόμαυρο φίλτρο είναι πως καμία φιλοσοφία δεν ταυτίζεται. Πάντα βρίσκεις διαφορές, είτε στον πυρήνα είτε στις λεπτομέρειες. Ο δικός μου τρόπος προσέγγισης είναι απλός: Ψαχουλεύω αν ο πυρήνας είναι συγγενής, αν, δηλαδή, κάποιος είναι ΠΑΟΚ ως ψυχή, ως καρδιά, ως φιλοσοφία και πάνω του χτίζει όλα τα υπόλοιπα ή αν είναι επιδερμικός, αν είναι χομπίστας, περαστικός, αν μαγεύτηκε από τους πυρσούς, τις ιστορίες του παρελθόντος ή χρησιμοποιεί τον ΠΑΟΚ ως αναλγητικό για ξένους πόνους ή προέκταση ελλείψεων στο βρακί του. Με τους πρώτους είμαι ακόμα μαζί από το πρώτο δευτερόλεπτο που συναντηθήκαμε -τους δεύτερους συνήθως δεν προλαβαίνω να ρωτήσω το όνομά τους.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους συνοδοιπόρους μου, έχω μεγάλη ανοχή στη διαφορετικότητα. Έχω χοροπηδήξει με όλες τις φυλές της κερκίδας, δίπλα σε αναρχικούς, ακροδεξιούς, αλλοεθνείς, ψεκασμένους, πιτσιρικάδες, παππούδες, άντρες, γυναίκες, πρεζάκια, τιτίκες, κάγκουρες, δυτικούς, ανατολικούς, όποιος μου ζήτησε τον αγκώνα για αέ-αό του τον έδωσα, όποιος με αγκάλιασε σε ένα γκολ πήρε και τη δική μου αγκαλιά. Έχω μεγάλη διάθεση να συζητάω τις διαφορές μου με οποιονδήποτε, αρκεί να έχει αυτιά ανοιχτά και γλώσσα συνδεμένη με τον εγκέφαλό του. Δε με αγγίζει καμία κραυγή, καμία λέξη προορισμένη να με μειώσει ή να με προσβάλει -έχω ξεκαθαρίσει με πολύ κόπο και έχω τακτοποιημένα στο κεφάλι μου τα πάντα και το Παοκτσήδικο ανοσοποιητικό μου σύστημα λειτουργεί πλήρως και ασταμάτητα.

Οι κουβέντες για τους προπονητές, τους παίκτες, τις διοικήσεις, τους αντιπάλους και οτιδήποτε περιφερειακό στην ουσία της ασπρόμαυρης ψυχής μου είναι δευτερεύουσες. Αλυχτάνε κάποιοι, αφρίζουν, προσπαθούν να με πείσουν πως όλα είναι λάθος στο κεφάλι μου και οι προτεραιότητες χαλασμένες -«λάθος σκέφτεσαι», «ξύπνα», «φυτό», «ρομαντικέ», «ξεπερασμένε». Εγώ είμαι ο λάθος, ο κοιμισμένος, το φυτό -εγώ που δεν ζω στην εικονική πραγματικότητα των ιστοσελίδων, των ραδιοφώνων και των ψιθύρων, εγώ που μόνο το γήπεδο χρησιμοποιώ για να διαβάσω ρεπορτάζ, αυτό που βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια.

Είμαι ευτυχισμένος. Θυμωμένος, κουρασμένος, ντροπιασμένος για τη λειψή κληρονομιά που άφησα στους επόμενους, αλλά ευτυχισμένος γι’ αυτό που βλέπω στον καθρέφτη μου. Ανήκω στη γενιά που μπορεί να μην κατάφερε πολλά σε πρώτη ανάγνωση, αλλά δε σταμάτησε να μεγαλώνει το πλήθος των πιστών δίχως να έχει να επιδείξει οτιδήποτε πέρα από την ακατέργαστη αλήθεια της. Δύο τίτλοι σε τριάντα χρόνια, σε εξήντα μία εγχώριες διοργανώσεις, δύο τελικές νίκες και πενήντα εννιά αποτυχίες. Κι όμως, όλοι ήθελαν και θέλουν να έρθουν στην αγκαλιά μας. Όσο κρατήσει αυτή η αλήθεια, θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε -όταν η μπάλα πάψει να είναι η αφορμή και γίνει η αιτία, τότε θα μπει και η ταφόπλακα στον Μεγάλο ΠΑΟΚ που μαγεύει τις ψυχές των πιτσιρικάδων και τους μαγνητίζει να τον προσκυνάνε: Θα γίνει ο ΠΑΟΚ μία ομάδα ποδοσφαίρου, όπως οι άλλες, με νίκες, ισοπαλίες και ήττες. Και τότε θα χάνει, κάθε τόσο. Τότε θα αρχίσει να αιμορραγεί.

0013

0013

Όπως όλη η κερκίδα, έτσ ...

Read more
Βόθρος

Βόθρος

Στις 10 Μαΐου 2013 ήρθε το τέλος εποχής στην εθελοτυφλία και των τελευταίων φιλάθλων του Ολυμπιακού ...

Read more
Φιλοξενούμενoι

Φιλοξενούμενoι

Πραγματικά, πολύ σημ&alpha ...

Read more
Αγκάθι

Αγκάθι

Τέλη Αυγούστου, πριν δύο χρόνια, η είδηση πως ο Γιώργος Τζαβέλλας ήταν υποψήφιος στόχος του ΠΑΟΚ ικα ...

Read more
Τούρτα

Τούρτα

Όποιος θυμάται έναν π& ...

Read more
Περίληψη

Περίληψη

Για όσους βαριούνται να ψάχνουν τι και πώς, ο μπασκετικός ΠΑΟΚ 2015 σε περίληψη. ...

Read more
Γαλαρία

Γαλαρία

Η πέτρα είχε σκάσει ακριβώς στο κέντρο του πίσω παρμπρίζ, έσκισε το τζάμι αλλά δεν το ‘ριξε. Πήγαμε, ...

Read more
Πίστη

Πίστη

Μεγάλωσα σε ένα χωριό όπου η θρησκεία ήταν στο επίκεντρο κάθε κουβέντας, κάθε κοινωνικής εκδήλωσης, ...

Read more
Ηράκλειο

Ηράκλειο

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μεγαλύτερη αγωνιστική ξεφτίλα επί ημερών Σαββίδη. ...

Read more
Tελικός

Tελικός

Επειδή όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκινούν από το μυαλό ενός ανθρώπου, ποιος μου λέει εμένα πως δεν είμαι ...

Read more
Τζόγος

Τζόγος

Γεννήθηκα μέσα στον &t ...

Read more

Θανασάκης

logo