Δεν

Δεν

Το Σάββατο, όπως...

Επέτειος

Επέτειος

Το «Μια Εποχή Στο...

Μπάτσων

Μπάτσων

Ποτέ δεν είσαι...

Μαργαρίτης

Μαργαρίτης

Στις 17 Δεκεμβρίου...

Ασταδιάλα

Ασταδιάλα

Ναι, ρε Παοκάρα, ναι,...

Cobalt

Cobalt

Αυτός είναι ο Φώτης....

Zωές

Zωές

Τους παρατηρούσα...

Σχέδιο

Σχέδιο

Ο μπαμπάς μόλις είχε...

Απορία

Απορία

Πλησίαζε το...

Άουτ

Άουτ

Η «Τούμπα-Κόλαση»...

Ζάχαρο

Ζάχαρο

Το κυλικείο της 4...

Ranking

Ranking

Από την έναρξη του...

 • Δεν

  Δεν

  Tuesday, 06 November 2018 14:41
 • Επέτειος

  Επέτειος

  Friday, 02 November 2018 15:39
 • Μπάτσων

  Μπάτσων

  Thursday, 01 November 2018 22:47
 • Μαργαρίτης

  Μαργαρίτης

  Tuesday, 30 October 2018 23:33
 • Ασταδιάλα

  Ασταδιάλα

  Thursday, 25 October 2018 23:58
 • Cobalt

  Cobalt

  Friday, 19 October 2018 22:56
 • Zωές

  Zωές

  Friday, 19 October 2018 01:22
 • Σχέδιο

  Σχέδιο

  Wednesday, 10 October 2018 18:36
 • Απορία

  Απορία

  Thursday, 27 September 2018 08:48
 • Άουτ

  Άουτ

  Sunday, 23 September 2018 11:26
 • Ζάχαρο

  Ζάχαρο

  Sunday, 23 September 2018 01:11
 • Ranking

  Ranking

  Wednesday, 15 August 2018 18:54

gnewyorkΜετά το διαχρονικό ανέκδοτο που λέγεται «γάβροι της Μακεδονίας», οι οποίοι στο γήπεδο μας φωνάζουν «βούλγαρους» εμάς τους Μακεδόνες, τώρα θα έχουμε και καινούργιο: Οι «γάβροι της Διασποράς».

Οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι ομογενείς, οι Έλληνες γενικώς που βρέθηκαν ή βρίσκονται εκτός Ελλάδας και υποστηρίζουν τον Θρύλο της καρδιάς τους κι αυτός τους θεωρεί ως «φιλοξενούμενους» όταν επιστρέφουν εδώ. Πώς ένιωσες, γάβρε, διαβάζοντας την ανακοίνωση της ομάδας που υποστηρίζεις πως η Ελλάδα για τον Ιβάν Σαββίδη είναι «η χώρα που τον φιλοξενεί»; Ντράπηκες; Πληγώθηκες; Ένιωσες προδομένος; Ή έκανες, πάλι, πως δεν διάβασες αυτό που διάβασες, όπως σε δασκαλεύει η ερυθρόλευκη προπαγάνδα που τώρα τρέχει να το μαζέψει;

Η κατάρα σου θα είναι πως ομάδα δεν αλλάζεις ποτέ. Δεν μπορείς να γίνεις ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ ή Παναθηναϊκός ή οτιδήποτε -θα είσαι για μια ζωή ο γάβρος της Αστόρια, της Στουτγκάρδης, του Σίδνεϊ, της Τυφλίδας, του Τορόντο, θα υποφέρεις στην ξενιτιά, θα νιώθεις Έλληνας, θα είσαι Έλληνας, αλλά θα υπάρχει κάποιος, ένας και μοναδικός, που στην Ελλάδα θα σε θεωρεί ως «φιλοξενούμενο»: Ο Ολυμπιακός με τη στρατιά των «έξω οι ξένοι» στην κερκίδα με τα σύμβολα του μίσους, που από προχθές μοιράζει συσσίτια, στρέφοντας, ως συνήθως, το βάρος των ημερών που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με καθαρά λόγια σε άλλο πεδίο -βγήκε και κάτι καλό από την ιστορία. Στο επόμενο γκολ του Ολυμπιακού που θα πανηγυρίσεις από τη δορυφορική, να μην ξεχάσεις πως πανηγυρίζεις ως «φιλοξενούμενος». Αλλά δες τι καθαρά μάτια έχουν οι πατριώτες σου όταν βλέπουν τον ΠΑΟΚ στην ίδια τηλεόραση του καφενείου, τι καθαρά μάτια και το κεφάλι σκυμμένο ποτέ.

«Και στην Αθήνα μέσα ζει στην ξενιτιά...»

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB