Όρθιοι

Όρθιοι

Πρώτη φορά στις...

Θετικό

Θετικό

Αναμενόμενο και...

Πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο

Μπήκα στο...

Βαγόνι

Βαγόνι

Ίσα να κάνεις ένα...

Εσύ

Εσύ

Δεν έχεις πάει ποτέ...

Άκου

Άκου

Άκου, ανθρωπάκι...

Ισοβίτης

Ισοβίτης

Παραμεγάλωσε η...

Ρατσιστές

Ρατσιστές

«Καρκίνο στα...

Θάτσερ

Θάτσερ

Το «Μοντέρνο...

Ολοκλήρωση

Ολοκλήρωση

Έτυχε να γεννηθώ...

Μαγκντί

Μαγκντί

Είχα πάρει τηλέφωνο...

Διπλανός

Διπλανός

Στο Γυμνάσιο είχα...

 • Όρθιοι

  Όρθιοι

  Tuesday, 21 May 2019 14:35
 • Θετικό

  Θετικό

  Tuesday, 14 May 2019 12:48
 • Πανεπιστήμιο

  Πανεπιστήμιο

  Monday, 06 May 2019 11:53
 • Βαγόνι

  Βαγόνι

  Sunday, 28 April 2019 22:50
 • Εσύ

  Εσύ

  Saturday, 27 April 2019 23:50
 • Άκου

  Άκου

  Monday, 22 April 2019 13:30
 • Ισοβίτης

  Ισοβίτης

  Friday, 12 April 2019 12:21
 • Ρατσιστές

  Ρατσιστές

  Wednesday, 10 April 2019 10:48
 • Θάτσερ

  Θάτσερ

  Monday, 08 April 2019 17:00
 • Ολοκλήρωση

  Ολοκλήρωση

  Sunday, 07 April 2019 15:20
 • Μαγκντί

  Μαγκντί

  Wednesday, 03 April 2019 12:16
 • Διπλανός

  Διπλανός

  Tuesday, 02 April 2019 00:39

«Το θέλω. Τώρα». Και με τις λέξεις «το θέλω τώρα» εννοούσε να πάω στη δουλειά, στο δισκάδικο, να της το φέρω. Κάτσε, κάτσε, τώρα γύρισα, τι εννοείς να ξαναπάω στο κέντρο, γιατί δεν μου το έλεγες να το πάρω μαζί μου; «Ήθελα να το ακούσεις πρώτα». Οκέι, το άκουσα. Ντάξει. «Ντάξει; Ντάξει; Τι ντάξει, ρε μαλάκα, πλάκα μας κάνεις; Αυτό έχεις να πεις; Ντάξει»; Ναι, μωρέ, καλό είναι, ντάξ... Καλό είναι. «Βρε άντε γαμήσου, που θα μας πεις και ντάξει». Και το ξανάβαλε. Πρέπει να το ακούσαμε σαράντα δύο φορές συνεχόμενα. Έχουν κι άλλα ή μόνο αυτό, τη ρώτησα. Σήκωσε τους ώμους, δεν είχε ιδέα. Βρήκαμε κάτι audio clip σε μία σελίδα τους. Ανατρίχιασα. Και ήρθε το δίλημμα: Αρχίζεις το κατέβασμα, που θα πάρει ως αύριο το πρωί, ή περιμένεις ως αύριο το πρωί να το αγοράσεις.

Το επόμενο απόγευμα γύρισα με το cd. Κάναμε μπάνιο, φάγαμε, στηθήκαμε στο cd-player. Δεν μιλούσαμε, οι προσδοκίες παραήταν ψηλές, μετά από καιρό, για κάτι πραγματικά καινούργιο και διαφορετικό. Η Άννα είχε ήδη ψάξει τα πάντα από το πρωί στη δουλειά, είχε μάθει πως επρόκειτο για Αρμένιους Καλιφορνέζους, είχε διαβάσει πως η μεγαλύτερη επιρροή τους ήταν οι Slayer, ήξερε και με ενημέρωνε πως αυτό που θα ακούσουμε είναι η μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον γι’ αυτούς που γράφανε όσα είχε διαβάσει. Άντε να δούμε.

Drugs became conveniently
Available for all the kids
Nearly 2 million Americans are incarcerated
In the prison system
The prison system of the US

Μέχρι την υπέρτατη στιγμή που τραγουδήσαμε και χτυπηθήκαμε μαζί τους στο Ρότερνταμ, τέσσερα χρόνια αργότερα, στο σπίτι μας δεν έπαιζε τίποτα εκτός από System Of A Down: Εναλλάξ το Toxicity με το ομώνυμο και μετά τα δύο δίδυμα πριν τη διάλυση, δεκάδες bootleg και βιντεάκια από live που είχαμε κατεβάσει τα πάντα και δεν υπήρχε κανένα σημείο του ίντερνετ που να κρύβει ένα τραγούδι, μία εμφάνιση, μία φωτογραφία τους χωρίς να το έχουμε ανακαλύψει: Γίναμε οι μεταλύτεροι φανς των SOAD στον κόσμο, μιλούσαμε μεταξύ μας με στίχους, κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε με τη φωνή του Serj. Τέσσερα χρόνια και άκουγες κάτι διαφορετικό μόνο ως διάλειμμα, ο σκοπός κάθε ημέρας ήταν να πάμε στις δουλειές μας, να γυρίσουμε, να ακούσουμε System μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.

Education, fornication, in you are; go
Education, subjugation, now you're out; go
Education, fornication, in you are; go
Don't be late for school again, boy!

Το τι παθαίνει κάποιος που δεν έχει ξανακούσει τους συγκεκριμένους τύπους μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο διαβάζοντας τη λίστα των τραγουδιών, στη σειρά που τα άκουσε για πρώτη φορά. Την επόμενη μέρα γύρισα από τη δουλειά με το προηγούμενο, το πρώτο τους, ώστε τα σαράντα πέντε λεπτά της λούπας να γίνουν ογδόντα πέντε. Ναι, αυτό ήταν. Αυτό ψάχναμε. Ποια είναι η φυσική επιλογή μετά το thrash, το punk, το metal; Να τα παντρέψεις όλα μαζί και να πάρεις ό,τι καλύτερο έχει δώσει το καθένα. Κι αν είσαι και φιλόσοφος και τυχαίνεις αντιφασίστας και αντικαπιταλιστής, φτιάχνεις μουσική που δεν θα παλιώσει ποτέ και δεν θα καταφέρεις να την ξεπεράσεις ούτε ο ίδιος.

Beyond the Staples Center you can see America
With its tired poor avenging disgrace
Peaceful, loving youth against the brutality
Of plastic existence
Pushing little children
With their fully-automatics
They like to push the weak around

System Of A Down - Toxicity (2001)

Prison Song
Needles
Deer Dance
Jet Pilot
X
Chop Suey!
Bounce
Forest
ATWA
Science
Shimmy
Toxicity
Psycho
Aerials

Μια Εποχή Στο Τσιμέντο

ISOVITIS COVER 400Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

FB